Camino Encounters Serie.

Mijn man Mike werd ongeneeslijk ziek toen onze dochters pas twee en drie jaar oud waren en hij heeft twaalf jaar gevochten tegen kanker. Na zijn dood had ik geen idee hoe dat moest, verder leven zonder hem. Om de leegte op te vullen en te leren omgaan met het verlies, ben ik gaan wandelen: in de Himalaya en de Camino, naar Santiago de Compostela. Mijn derde Camino wandeltocht zou het hoogtepunt worden; een 900 kilometer lange pelgrimstocht had ik voor de boeg. Maar het liep helaas totaal anders dan gepland. Door een blaar aan mijn voet kwam ik in het ziekenhuis in Porto terecht. In plaats van de juiste medische behandeling te krijgen, maakte ik een ernstig traumatische week door, waarin ik letterlijk vreesde voor mijn leven. Ik besloot deze ervaring en mijn levensverhaal op te gaan schrijven, vanuit de Vijf Elementen visie van de Nine Star Ki, de Negen Sterren Astrologie: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde.

Camino Encounters Metal book, het eerste deel beschrijft de tijd die ik, in de zomer van 2017, heb doorgebracht in een ziekenhuis in Porto. Deze periode, die zeven dagen duurde en waarin ik vreesde voor mijn leven, heeft mijn vermogen om te overleven zwaar op de proef gesteld. Ik had er veel voor over gehad om niet zo’n hoge prijs te moeten betalen voor deze ervaring. Maar ondanks alles denk ik dat deze harde aanpak voor mij de enige manier was. Eenvoudigweg omdat een zachte aanpak niet past in de metaal omgeving. Metaal buigt immers niet vanzelf. Het kan zo hard zijn als staal en hoe anders kom je hier doorheen dan met een vlijmscherp mes?

Camino Encounters Water book is het tweede deel. Hierin worden de belevenissen beschreven van de eerste Camino die ik heb gelopen in oktober 2014, van Porto naar Santiago de Compostela. Het illustreert de strijd tussen angst en wijsheid, ingetogen overgave aan de stroom waarvan ik onwillig deel uitmaakte en andere lessen die ik leerde over stapelbedden, bedwantsen en oordopjes. De verbazingwekkende ontmoetingen, het intense meeleven met andere pelgrims, de buitengewone inspiratie, maar ook het onvermogen op momenten dat je bent overgeleverd aan externe factoren, dit alles was onderdeel van de bezielende ervaringen.

Camino Encounters Wood book, de derde editie beschrijft de inspirerende ontmoetingen met andere pelgrims, tijdens de 800 kilometer lange wandeltocht van Saint Jean Pied de Port aan de voet van de Franse Pyreneeën, naar Santiago de Compostela in Spanje. Ik voelde mij in die periode innerlijk verscheurd door het leren omgaan met en het achter mij laten van de woede en frustratie waaronder ons gezin gebukt ging gedurende de 12 jaar die Mike heeft gevochten tegen kanker. Door in directe verbinding te staan met de natuur, voelde ik mij gesterkt in mijn zoektocht naar harmonie en geloof in een leven zonder degene die ik liefheb.

Camino Encounters Fire book is het vierde deel. Dit boek beschrijft het verhaal hoe Mike heeft gevochten tegen kanker. Onze wereld stortte in toen bij hem een hersentumor werd vastgesteld. Hij was pas 35 jaar en kreeg te horen dat hij nog ongeveer zeven jaar te leven had. Helaas kreeg hij binnen drie jaar na de eerste operatie opnieuw een tumor. Zijn passie voor het leven en gretigheid om te leven werd alleen maar groter, want Mike wilde zijn meisjes, die destijds pas twee en drie jaar oud waren, zien opgroeien. De beproevingen die we keer op keer samen doorstonden, wogen loodzwaar, maar gaven ons ook vleugels. Mike vocht 12 jaar lang tot hij uiteindelijk de strijd moest opgeven.

Camino Encounters Earth book is de vijfde en laatste editie, maar zou net zo goed de eerste kunnen zijn. Het is een goed voorbeeld van de tegenstellingen die behoren tot het aarde element, volgens de Nine Star Ki theorie. Na Mike’s dood is er slechts leegte, wat leidt tot eenzaamheid. Ik word voortdurend heen en weer geslingerd tussen een hemelse kracht en het hier en nu. Wat wordt er van mij verwacht nu we nog maar met ons drieën zijn? En dan, de een na de ander, spreiden onze dochters hun vleugels uit, om het ouderlijk nest te verlaten.

In het Earth book leg ik in grote lijnen de werking van de Nine Star Ki en de Vijf Elementen uit. Hoe de elementen in ieders voordeel kunnen werken, hoe relaties kunnen verbeteren door het begrijpen van de persoonlijke Nine Star Ki reeks en hoe voeding en ontspanning op basis van de Vijf Elementen tot een gezond en vitaal leven kunnen leiden.

Mijn leven is verrijkt door te leven volgens bovenstaande theorieën en inzichten. Ik ben erg dankbaar voor de verworven kennis en wens eenieder toe om, net als ik, deze vitale energie zelf te mogen ervaren. Ik voel me gesterkt door de wetenschap dat er altijd een nieuw begin is. Ik heb mezelf en de weg naar innerlijke vrede gevonden en daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn cirkel is rond.