Camino Encounters Wood Book.

Camino Encounters Wood book, de derde editie beschrijft de inspirerende ontmoetingen met andere pelgrims, tijdens de 800 kilometer lange wandeltocht van Saint Jean Pied de Port aan de voet van de Franse Pyreneeën, naar Santiago de Compostela in Spanje. Ik voelde mij in die periode innerlijk verscheurd door het leren omgaan met en het achter mij laten van de woede en frustratie waaronder ons gezin gebukt ging gedurende de 12 jaar die Mike heeft gevochten tegen kanker. Door in directe verbinding te staan met de natuur, voelde ik mij gesterkt in mijn zoektocht naar harmonie en geloof in een leven zonder degene die ik liefheb.

Ik werd getroffen door verdriet, pijn en diepe ellende, niet wetende waaraan of aan wie ik mij nog kon vasthouden. De kilte van het verlies had diepe wonden geslagen. Maar ik wist dat er een uitgang was, dat ik uit deze doolhof kon komen. Ik moest mijn ogen en hart openen voor de ogenschijnlijk toevallige ontmoetingen, die mij de weg wezen. Tijdens mijn ‘Camino’ ervaar ik tederheid, warmte en liefde in overvloed, maar ook wanhoop wordt gedeeld tijdens de betoverende ontmoetingen op nieuw bewandelde wegen. Elke zonsopgang brengt nieuwe hoop. Ik volg voetstappen, zonder obstakels te dulden, over hoge bergen, grindpaden en kinderkopjes en onderga talloze ontberingen. Dit alles om te leren omgaan met het verleden en het verdriet onder ogen te zien. Het neerleggen van ‘Mike’s steen’ bij Cruz de Ferro opent de weg naar een nieuwe toekomst.

El CAMINO DE SANTIAGO – De Sint Jacobsroute begint op verschillende locaties in heel Spanje, maar start ook vanuit andere landen in Europa. Alle routes zijn verschillend in lengte, schoonheid en moeilijkheidsgraad, maar ze hebben allemaal dezelfde eindbestemming: de kathedraal van Santiago de Compostela. Hier is het graf van de apostel Sint Jacobus gelegen. Meer dan 200.000 pelgrims lopen jaarlijks ‘de Jacobsweg’. De afdruk van ieders voetstappen worden vereeuwigd op de paden. Zo ook de mijne, die worden gekenmerkt door de lichtgroene kleur op de kaart. Ze staan voor mijn ‘groei’. En ik blijf groeien, maar blijf ook verbonden met Mike, totdat we elkaar weerzien…